Bolyst

Formålet med bolyst i Stod er å utvikle et bærekraftig og robust lokalmiljø i Stod. Vi trenger et framoverlent og konkurransedyktig næringsliv, attraktive og varierte boformer, god kvalitet på skole, barnehage, hjemmetjenester, butikk, service-tilbud og et attraktive og inkluderende møteplasser, kultur- og fritidsaktiviteter. Kort og godt trenger vi et Stod «vi kan leve hele livet i» og som vi kan være stolt av!  

Bolyst i Stod er forankret i styret i FVS og Styret i Stod Samfunnshus og bygdeutvikling som eies av frivilligheten i Stod. Styret i  FVS er også styret for bolyst i Stod. Bolystarbeidet er et samarbeid med Steinkjer kommune og alle lokalsamfunn har inngått en samarbeidsavtale med kommunen. Hvert lokalsamfunn utvikler sin egen årlige handlingsplan.
Samarbeidsavtale og handlingsplan finner du nederst på denne siden.

Estetikk i grendesentra

Sørger for stedsutvikling gjennom forskjønning skaper stolthet og bolyst. Det er viktig at dette har et kontinuerlig fokus og involverer mange.
Det finnes tre blomstertrær plassert sentralt på Binde som fylles med blomster og pynt til ulike årstider. På Sunnan plantes det i kasser på den flotte blomsterbrua.


Folkehelse i Stod

For å bygge folkehelse og attraktivitet for både folk i Stod, besøkende og alle med fritidsbolig er det et mål å skape et trimsti-nett i Stod – som kan tilfredsstille alle behov: lange turer for de spreke og kortere turer med enkle stier. Dette med tanke på å ivareta behovet for tilpassete aktiviteter og sosiale møteplasser. Det er i tillegg viktig å finne gode informasjonskanaler slik at alle som ønsker det får god oversikt over alle mulighetene.


Servicetjenester

For at mennesker med store eller små behov for praktisk bistand skal ta sjansen på å bli i Stod, må vi utvikle nye tjenester og gjøre disse lett tilgjengelig for alle som bor i Stod. Eksempler på dette kan være vaktmestertjenester, renhold, annen praktisk hjelp som for eksempel handle, tur- og besøksvenn, transport, møteplasser og andre tjenester. Noen av disse tjenestene kan også være aktuelle service-tjenester å tilby til alle med fritidsbolig i Stod.


Stodtunet

I tilknytning til politisk behandling av Steinkjer 2025 ble Stod Sykeheim vedtatt flyttet/nedlagt. Sykeheimen består av stor bygningsmasse. I Samarbeid med huseier Steinkjer kommune / Steinkjerbygg er det en pågående prosess med tanke på hensiktsmessig etterbruk.

  • 6-10 trygghetsleiligheter med fellesareal
  • Aktivitetssenter i sambruk med skolens arena for forming
  • Frivilligsentral med frivillig-vert inkludert base for servicetjenester (vaktmester, renhold, transport)
  • Kontor / arena for kommunal hjemmetjeneste

Kommunikasjon

Bygge omdømme og stolthet. Informasjon, glad-historier og markedsføring internt og eksternt. Bruker Facebook, www.stod.no og saker ut i aviser.

BEFEST – BEdre FEllesskap for barn og unge i STod

Hovedmål:
Styrke engasjement og stolthet gjennom fellesskap og inkludering for alle barn, unge og deres familier i Stod.

Delmål 1:
Mobilisere og «spre» holdninger i lag og organisasjoner, skole, barnehage og lokalmiljø for øvrig som innebærer at bedre inkludering og felleskap vil skape vinn-situasjon for alle barn og unge i lokalmiljøet.

Mobilisering gjennom sosiale media, deltakelse og presentasjoner på definerte møteplasser i bygda. Vi har i samarbeid jobbet for å få engasjert flest mulig til å møte opp på møter.

Ekspertpanel døpt til «Stodambassadører» – rekruttert og etablert en gruppe på 20 medlemmer sammensatt av Stodbygger fra 10-100 år. Ambassadørene kan sammenlignes med en referansegruppe og har blitt brukt aktivt for å skape lokalt eierskap og engasjement. Stodambassadørene har vært med å planlegge og gjennomføre møter. De har etter workshop under åpne møter laget «Stodregler» som kalles «hos oss i Stod…» som skal være med og bestemme hvordan vi skal være mot hverandre i Stod.

Delmål 2:
Styrke kunnskap og ferdigheter om psykisk helse, relasjoner, inkludering og fellesskap hos alle i Stod; lag og organisasjoner, skole, barnehage og lokalmiljø for øvrig.

Tiltak:
Seminarer/møteplasser med eksterne fagpersoner med kompetanse innen psykisk helse, mestring, metoder for å styrke relasjonsferdigheter og inkludert kombinert med utvikling av pedagogisk metode for involvering og trening av ferdigheter. Disse møteplassene har vært åpne for foresatte og ansatte i skole og barnehage, instruktører eller andre som er sammen med barna i fritidsaktiviteter.

Delmål 3:
Skape meningsfulle fellesaktiviteter på tvers av skole, barnehage og andre fritidsaktiviteter, som gir rolle for alle

  • Treffpunktet, ungdomsklubb i Stod med åpen hall.
  • Bli(d) i Stod – solkskinnshistorier fra bygda som deles på sosiale medier.
  • Dagengler i skolegården.
  • Sommersprell i Stod – sommerens vakreste eventyr i Stod. I 2020 ble Sommersprell i Stod arrangert for første gang, og har siden da blitt et fast innslag som store og små gleder seg til. Hovedmålet med Sommersprell i Stod er at det skal være et gratis tilbud med gratis mat som en del av inkludering- og felleskapsarbeidet vi holder på med i Stod. Dette er et lavterskeltilbud som alle har mulighet til å være med på, og det har vært med på å skape gode opplevelser i fellesskap. I løpet av denne uken har vi mange frivillige som bidrar, det er opp mot 500 dugnadstimer som legges ned i forbindelse med denne uken. I tillegg har vi i de to siste årene hatt ungdommer fra byga i sommerjobb. Dette bidrar til et fellesskap på tvers av generasjoner, og alle som bidrar har et ønske om å skape gode opplevelser for deltakerne.
  • «Brysæomvækka» har vi arrangert to ganger. Å bry sæ om har da gått som en rød tråd gjennom hele uka både i skolen, barnehagen og på kveldsarrangement for ungdom, foresatte og alle andre i bygda vår. Det har vært tilbud for store og små gjennom disse ukene; ungdomsklubb med pizza, lek og foredrag, foredrag med eksterne fagpersoner for foresatte og ansatte i skole og barnehage, underholdning fra barnehage, foredrag og annen underholdning på pensjonistkaffe, teaterforestilling fra skole, dagengler i skolegården.
  • Teaterforestilling, «den magiske skogen, rubinene som forsvant». Vi engasjerte Ingrid-Marie Aassve-Aune hver torsdag i en periode for å lage forestilling sammen med skolen. Her fikk hele skolen samarbeidet for å få til en bra forestilling; med skuespillere, rekvisitter, lyd og teknisk og andre oppgaver.
  • Heldagsskole. Gratis tilbud til alle 1.-4.klassinger etter skoletid på tirsdager. Havregrynsgrøt som felles måltid som blir ordnet av frivillige. Barna deles i flere grupper som roterer etter en periode på seks uker. Aktiviteter; dans med danselærer fra Steinkjer kulturskole, kunstgruppe og leik i hallen.

Delmål 4
I samarbeid med Steinkjer kommune teste ut en modell for samskapning mellom skole, barnehage, frivillighet og lokalmiljø.

  • Partnerskapsavtale mellom skole, frivillighet og lokalmiljø. Binde skole har «åpnet dørene» og er tydelig på at de ønsker samarbeid. Lokalmiljøet får ta del i å utvikle skolens arena til å skulle infiltreres enda mer med lokalmiljøet (Stod-tunet), samt at vi sammen skal utvikle Stod-parken som felles-arena. Dette vil også inkludere barnehagen.  

Stodparken

Et sted å møtes – et sted å bli glad!
Aktivitets- og møteplass for alle aldersgrupper. Parken binder sammen området fra Samfunnshus til Stod-tunet og er sammenkoblet med de øvrige idrettsanleggene. Ballbinge, klatrepark, lekeapparater, bålplasser og gapahuker, sykkelløyper, skiløyper etc.

Området vi har kalt Stodparken strekker seg fra Stod samfunnshus, via Binde skole og til den gamle
sykeheimen. Vi tror at et sterkt fellesskap der alle føler de har sin plass er utrolig viktig for å beholde og tiltrekke seg nye sambygdinger, og ikke minst for å skape et godt oppvekstmiljø for bygdas barn og ungdommer.

Vi har fått innspill fra elever, ansatte ved skolen, ungdomsskoleelever, gjengen på fredagskaffen, lag og foreninger, og ut ifra dette laget et forslag til plan for området. Planen er omfattende, og det vil bli nødvendig med en trinnvis utbygging. Anlegget inneholder blant annet utetak, sand- og vannlek, ballbinge, gangstier, femkanthuske, hinderløypeelementer, trampoliner, amfi, sitteplasser, fleksibel ballflate, fresbeegolfbane og rullelandskap.

Vi har et håp om å få realisert noe av anlegget allerede i år, men for å få til det er vi avhengige av
finansering. Vi jobber med å søke penger, samtidig som vi håper at foresatte (…med flere) sin dugnadsinnsats på Landsskytterstevnet 2024 vil bidra godt inn i potten! Elever på både barneskolen og ungdomskolen har vært med i prosessen, og vi har et sterkt ønske om å vise dem det nytter å engasjere seg – og at vi sammen kan få det til!

Samarbeidsavtale mellom Steinkjer kommune og lokalsamfunnene


Formål
Formålet med samarbeidsavtalen mellom Steinkjer kommune og lokalsamfunnene, er å styrke samarbeid og samskaping mellom innbyggerne, folkevalgte og administrasjon i Steinkjer kommune gjennom å jobbe for en bærekraftig samfunnsutvikling i hele kommunen.
Samarbeidet skal styrke Steinkjer sin attraktivitet, styrke utviklingskraften og bidra til en varm og inkluderende kommune.

Samarbeidsavtalen er felles for alle bolystgruppene i kommunen. Bolystgruppene er ikke et folkevalgt organ eller utvalg, men en interessegruppe med fokus på bolyst og utvikling i hver enkelt kommunedel i samarbeid med frivilligheten, lag og foreninger. Ordningen skal bidra til samfunnsengasjement i hele kommunen. Bolystgruppene skal fremme en tett dialog mellom innbyggerne, og den politiske og administrative ledelsen i kommunen.


Bolystgruppene
Bolystgruppene vil ha ulik organisering og eierskap, men skal være registrert i Brønnøysundregisteret. Pr august 2023 har vi bolystgrupper i Follafoss, Malm, Beitstad, Kvam, Stod, Ogndal, Henning, Byafossen, Sørlia og Lø, Mære og Sparbu. Det er et mål at det opprettes bolystgrupper eller lignende i Egge og Steinkjer sentrum. Antallet kan derfor endre seg over tid.

Bolystgruppene skal ha egne årsmøter som arrangeres innen utgangen av mars hvert år. På årsmøtene velges gruppens styre som skal bestå av minimum fem personer. Minst ett styremedlem skal være under 18 år. Årsmøtet velger styrets leder, sekretær, kasseres og to styremedlemmer.
Årsmøtet skal vedta handlingsplan for lokalsamfunnet basert på innbyggernes, og lag og foreninger sine behov.
Referat fra bolystgruppene sine møter skal publiseres på et egnet nettsted for lokalsamfunnet.
Bolystgruppene skal sammen velge et arbeidsutvalg på tre til fire personer. En skiftes ut hvert år, etter årsmøter i bolystgruppene. Utvalget konstituerer seg selv. Valget av disse skjer på møte med alle bolystgruppene.


Bolystgruppene sine oppgaver
Bolystgruppene skal ivareta lokalsamfunnet sine interesser overfor kommunens politiske og administrative ledelse, og være kontaktleddet mellom lokalsamfunnet og kommunen.
Det er en intensjon at arbeidet i bolystgruppene bidrar til ren god folkehelse, at innbyggerne trives og har en god livskvalitet.

Det innebærer at:

  • Det er et mål at alle innbyggere som flytter til en bolystgruppe sitt geografiske område ønskes personlig velkommen til lokalsamfunnet. Hvordan dette organiseres og utføres er opp til bolystgruppene selv, men det anbefales et personlig oppmøte fra bolystgruppa
  • Alle lokalsamfunn bør minst en gang pr år ta initiativ til en felles møteplass for de som har flyttet til lokalsamfunnet de to siste årene. I tillegg skal det i den lokale bolystgruppe sin handlingsplan synliggjøres aktiviteter som fremmer inkludering og bolyst for alle innbyggere
  • Bolystgruppene inviteres til dialog og samarbeid rundt hjemmebasert omsorg for å tenke løsninger for trygghetsboliger, løse praktiske hjelpebehov, aktiviteter og møteplasser
  • Bolystgruppene inviteres til dialog og samarbeid for å skape et trygt og godt oppvekstmiljø, slik at barn og unge får gode relasjoner til Steinkjer fra ung alder
  • Bolystgruppene inviteres til dialog og samarbeid i spørsmål som angår lokalsamfunnet og andre forhold av særlig interesse for innbyggerne i den enkelte kommunedel
  • Bolystgruppene arbeider selv med saker som innbyggere, lag og organisasjoner vil ha løst, og som er forankret gjennom bolystgruppa sitt årsmøte


Steinkjer kommune
I kommuneplanens samfunnsdel for 2021-2032 er samskaping, kompetanse, grønn og møteplasser valgt som gjennomføringsstrategier.

Steinkjer kommune vil gjennom denne samarbeidsavtalen få

  • Større lokalt samfunnsengasjement som fører til god lokalsamfunnsutvikling
  • Inkluderende og gode lokalsamfunn hvor innbyggerne tar vare på hverandre
  • Bedre kommunale tjenester gjennom bolystgruppene sin lokalkunnskap


Steinkjer kommune skal tilføre ansatte, folkevalgte, innbyggere, organisasjoner og næringsliv kunnskap og ferdigheter i å koordinere, lede og delta i samskaping. Det innebærer blant annet at kommunens politiske og administrative ledelse deltar i to fellesmøter med styrene i bolystgruppene i løpet av året. I vårmøtet skal kommunedirektøren motta bolystgruppenes sine innspill til årsbudsjett og økonomiplan.

Steinkjer kommune oppretter en funksjon som innbyggerkontakt. Denne vil være bolystgruppene sin hovedkontakt i kommunen. Innbyggerkontakten vil bidra med veiledning og råd, være pådriver fra kommunens side i forbindelse med bolystarbeidet samt koble lokalsamfunnene med riktige enheter og ansatte i kommunen i forbindelse med ulike behov og spørsmål.


Koordinering av samskaping og utvikling i praksis
Arbeidsutvalget for bolystgruppene, ordfører, kommunedirektør og innbyggerkontakt har møter kvartalsvis. Møtene skal sikre fremdrift i avtalte arbeidsoppgaver, planlegge innhold i møter med alle bolystgruppene, avklare spørsmål og informere om aktuelle tema som angår kommunen og bolystgruppene sin utvikling, og dele fra bruk av prosessverktøy og gode metoder. Steinkjer kommune inviterer og skriver referat fra møtene. Referatene legges på kommunens hjemmeside.

Samarbeidsavtalen evalueres årlig med felles vurdering av om ambisjonsnivå, mål, retningslinjer og om samarbeidet mellom kommunen og bolystgruppene fungerer som ønsket.


Kvam 30. august 2023