Spennende besøk på Binde skole

BEFEST – bedre fellesskap for barn og unge i Stod

I dag har vi gjennom BEFEST hatt besøk av Knut Johan Monkan og Ingolv Dørum, godt kjent som legenden på Drageid.

Passer godt med litt fakta/informasjon om Knut Johan og Ingolv før vi drar dere videre gjennom skoledagen her.

Ingolv:

  • Har «klatret de høyeste topper, deltatt på ekstreme redningsaksjoner og gått i lære hos urfolk i Australia. Men det var på en leirskole i havgapet at Ingolv Dørum ble Legenden» (Norsk Leirskole Forening).
  • Vinner av Osen kommune sin kulturpris i 2023 med denne begrunnelsen: «Du har gjort det til en livsoppgave å få de unge til å pushe grenser, og utfordre seg selv til mestring og positive opplevelser i naturen. I dag er dette viktigere enn noen gang da vi ser at mange unge sliter med å mestre livet sitt. Gjennom opphold på leirskolen har de unge fått minner for liver, de har pushet grenser på en måte som har hjulpet dem til å møte og mestre utfordringer seinere i livet.»
  • Jobber med et opplegg som stimulerer til positiv tenking, økt konsentrasjon, større ansvarsfølelse og å flytte grenser for hva personer tror de kan klare under trygge forhold (drageid.no).

Knut Johan:

  • Årets hverdagshelt i Trøndelag i 2021
  • «Har i løpet av et innholdsrikt liv blitt flinkere til å navigere på livets elv. Noen ganger må vi drive med strømmen, andre ganger seile i medvind og noen ganger ro mot strømmen, Du kommer langt med et positivt syn på liver og aldri gi opp» (bygdilag.no).
  • Lærer, rektor, fotballtrener, samfunnsutvikler m.m.
  • «Knut Johan gjøt mer enn vi kan vente av en rektor. Han jobber for både store og små og hele samfunnet vårt. Han ser alle uansett… (nrk.no).
  • Jobber for værlingsliv, bolyst og blilyst.
  • Tatt initiativ til og realisert opplevelsestrappa i Bessaker sammen med bygdesamfunnet der.
  • Har siden 2023 vært med i BEFEST med foredrag og inspirasjon for ansatte i skole og barnehage, foresatte, trenere, instruktører og elever.

Kl. 08.30 startet vi dagen i 7. trinn sammen med skolens eldste forbilder. Denne klassen har jobbet mye sammen med Monkan, og gledet seg spesielt til denne dagen da Legenden Ingolv fra Drageid skulle komme på besøk. Det var tydelig at de begge ble kjent igjen og tatt godt imot da de kom på skolegården. Med leirskolen friskt i minne for 7. trinn satte de stor pris på besøk fra Ingolv. De har gjennom en periode vært med å designe en «Stodgenser» som vi håper skal bli ferdig i løpet av våren. De har selv tegnet logo som har blitt utviklet videre. Det blir skikkelig spennende å se hvordan genseren blir til slutt.
Ingolv snakket om hvordan positiv tenking kan påvirke oss til å «omprogrammere» hjernen som han kaller datamaskinen vår. Vi fikk en kort gjennomgang ev enkle pusteøvelser og informasjon om hvordan dette kan hjelpe oss i hverdagen.
Visste dere at de fleste puster «feil»?

Kl. 10.30 samlet 5.-7. trinn seg i festsalen. Ingolv og Monkan veiledet elevene gjennom 1.5 time med tanker og følelser rundt tema som mobbing, inkludering og mangfold. Positive og negative følelser, hvordan kan vi være med på å påvirke hvordan vi har det? Vi har lært at vi ikke skal gå som «pingviner». (Vi skal ikke gå som pingviner med tomlene bakover og håndflaten inn mot kroppen, men heller vende tomlene og håndflaten utover slik at vi får åpnet brystet og dermed får pustet mye bedre).
Ingolv hadde med seg flere spennende versjoner av et instrument. Dette er det australske urinnvånerinstrumentet didgeridoo. For å i det hele tatt klare å spille på dette instrumentet må du øve mye på pusteteknikk. Her skal man nemlig puste ut med munnen og inn med nesen samtidig. Vi kan trygt si at denne musikkopplevelsen fenget elevene som viste stor begeistring.  

Vi takker for besøket på Binde skole for denne gang, og gleder oss til gjensyn enten på leirskole eller ved andre anledninger. Vi gleder oss til å fortsette samarbeide videre med Knut Johan Monkan.

Vi i BEFEST som er ledet av Stod Frivilligsentral er stolte av å kunne være med å tilby slike dager for elevene på Binde skole. Vi håper at dette kan være med på å skape positive opplevelser og å bygge fellesskap basert på gode opplevelser og samhold. Vi har inkludering og støttende nærmiljø som tilnærming i måten vi jobber på, og håper at dere i bygda også ser verdien av jobben som blir lagt ned.

Stolt Stodbygg <3