«Hemmeligheten bak sykefravær på under én prosent
Marisletta barnehage har 58 barn tre avdelinger og 18 ansatte. I 2024 har barnehagen klart å holde sykefraværet nede på imponerende 0,84 prosent.
Hvordan lar det seg gjøre?
– Vi jobber systematisk med å skape en kultur der folk trives og ønsker å komme på jobb. God bemanning, stabilitet og forutsigbarhet er nøkkelfaktorer for oss, sier styrer Ann Inger Sørli.
Barnehagen har gjennomført flere tiltak som har gitt resultater. Med fokus på godt arbeidsmiljø, psykologisk trygghet og gode rutiner, har sykefraværet sunket dramatisk.
– Vi er bevisste på å gi hverandre rom og på å være rause med hverandre. Det bidrar til et miljø der folk støtter hverandre og ønsker å strekke seg litt ekstra, sier Sørli.
For Marisletta barnehage er en robust bemanning en nøkkel til suksess.
– Minimumsnorm for bemanning er for knapp! Vi har valgt å ligge over normen, og vi setter inn folk på avdeling når pedagogene har plantid. Dette gir trygghet og arbeidsro for alle, sier styreren.
Hva gjør Marisletta annerledes?
I et gruppearbeid blant ansatte i høst ble det forsøkt å sette ord på hvorfor sykefraværet i barnehagen er lavt.
Ansatte peker på en kombinasjon av flere faktorer:
– God bemanning: Marisletta ligger over normen, noe som gir stabilitet og mindre behov for vikarer. Ansatte opplever trygghet og forutsigbarhet, noe som gir overskudd i arbeidshverdagen.
– Gode rutiner og struktur: Ting er på stell, og ansatte har tydelig fordeling av oppgaver.
– Psykologisk trygghet: Det er lov å uttrykke frustrasjon og få det ut av systemet. Samtidig er det tydelige grenser mot negativ prat, som kan trekke ned arbeidsmiljøet.
– Forebygging og tilpasning: Marisletta barnehage legger til rette for individuelle behov, som fleksibilitet rundt legetimer eller kortere arbeidsdager ved behov.
Felles aktivitet og positiv kultur
Et annet viktig tiltak er barnehagens bevissthet på verdien av fysisk aktivitet. Hver mandag arrangeres styrketrening etter stengetid, et initiativ fra ansatte og som bidrar til helse og samhold.
– Det handler om mer enn trening. Det er trivelig å gjøre noe sammen utenfor jobb, og vi ser at det styrker fellesskapet, sier Ann Inger Sørli.
I tillegg deles fine øyeblikk fra barnehagedagen på en felles Snapchat-gruppe. Bilder fra turer, mestringsøyeblikk og humoristiske hendelser, gjør at ansatte føler seg verdsatt og inspirert.
– Arbeidsmiljøet handler om mer enn bare arbeidsoppgaver. Det er viktig at det er rom for rolige stunder i hverdagen der man kjenner på at jobben er meningsfull; At man har kolleger å dele opplevelsene med, og som gir respons og støtte, sier Sørli.
Ønsker å komme på jobb
Barnehagen har også fokus på gode rammevilkår og balanse.
– Arbeid med sykefravær handler om å lage et miljø som er så godt at folk ønsker å komme på jobb. Det handler om å finne balansen mellom å ha det passe travelt og å unngå en hektisk hverdag som gjør at man ikke orker å komme på jobb. Det er helt avgjørende, sier Sørli.
Hun fremhever også verdien av at barnehagen har foreldrenes aksept på å holde stengt i jul og påske:
– Å få slike friperioder er helt nydelig, og jeg er overbevist om at det bidrar til bedre helse – og dermed lavere sykefravær, sier hun»
Artikkelen er henter herfra:
https://www.mentorpluss.no/aktuelt/hemmeligheten-bak-sykefravaer-pa-under-en-prosent